مراقبت ها

مراقبت ها

مراقبت های پس از درمان ریشه:

سه روز اول پس از درمان: تا ۲۴ ساعت از خوردن غذای سفت با دندان درمان شده خودداری و از سمت دیگر دهان برای خوردن غذا استفاده شود.

وجود مقداری درد در این ناحیه طبیعی میباشد که برای کاهش این دردها می توان از مسکن هایی  مانند ژلوفن,بروفن و ناپروکسن, و در صورت عدم تسکین درد از استامینوفن به صورت ترکیبی همراه با مسکن های ذکر شده استفاده نمود.  

هفته اول پس از درمان: در اکثر موارد درد بهبود می یابد اما اگر مقداری از درد باقی مانده باشد طبیعی است و به علت ملتهب بودن الیاف عصبی اطراف دندان می باشد. این دردها در روزهای اولیه (دو تا سه روز اول) بیشتر بوده و به صورت درد های خود به خود و ضربان دار و حساسیت دندان خود را نشان می دهد که پس از این مدت به تدریج کمتر شده و در نهایت کاملا از بین می رود. پس بهتر است از ایجاد فشار و جویدن غذا در آن ناحیه خودداری کنید و از دندانهای سمت دیگر استفاده نمایید.

  همچنین ممکن است سطح روی دندان کوتاه یا بلند حس شود که در صورت برطرف نشدن این حس پس از یک هفته به پزشک خود مراجعه فرمایید.

* آنتی بیوتیک و داروی تجویز شده توسط دندانپزشک کامل و سر ساعت استفاده شود.

* اگر پس از یک ماه کماکان با درد هایی مواجه بودید حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.

* به علت شکننده بودن دندان عصب کشی شده,احتمال نیاز به روکش زیاد می‌باشد. لذا قبل از روکش با احتیاط از دندان استفاده شود.

 * در صورتی که دندان پانسمان شده باشد (به عنوان مثال دندانهایی که از قبل دارای عفونت هستند,جهت کنترل عفونت به صورت دو مرحله ای عصب کشی میشوند) به محض افتادن پانسمان ظرف نهایتا ۴۸ ساعت جهت پانسمان مجدد به کلینیک مراجعه کنید.

 

مراقبت های پس از بلیچینگ:

تا 24 ساعت کشیدن سیگار و استفاده از دهانشویه و خمیر دندانهای رنگی (آبی، قرمز ...) ممنوع می باشد.

برای پیشگیری از التهاب لثه و دندانها توصیه می شود در ساعات اولیه پس از بلیچینگ دهان خود را با محلول آب نمک ولرم شستشو نمایید.

جهت دریافت نتیجه مطلوب از بلیچینگ تا 48 ساعت از مصرف نوشیدنیها و خوراکی های رنگی مانند چای، قهوه، شکلات، آب انار  و ... پرهیز نمایید.همچنین برخی از مواد غذایی از قبیل گوشت قرمز، شکلات، بلونز، سس سویا و ... لکه های تیره ای بر روی دنانها به وجود می آورند که باید از مصرف آنها در این مدت خودداری کنید.

حساسیت دندانها پس از انجام بلیچینگ در بعضی موارد تا 10 روز ممکن است ادامه داشته باشد و پس از آن برطرف می گردد و جای نگرانی نیست. در این مدت می توان از خمیر دندانهای ضد حساسیت مرغوب جهت کاهش حساسیت اسنفاده نمود. همچنین از مصرف غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد خودداری فرمایید.

پس از رفع حساسیت می توانید جهت ماندگاری بیشتر سفیدی دندانها از خمیر دندان های سفید کننده مرغوب و دهانشویه های تجویز شده استفاده نمایید.

جهت ماندگاری سفیدی دندانها برای مدت طولانی تر از مصرف دخانیات و الکل پرهیز نمایید. همچنین پس از نوشیدن چای، قهوه و سایر مواد رنگی بلافاصله دهان خود را با آب شستشو دهید.

جهت جوابدهی بهتر و سفید کنندگی و ماندگاری بیشتر می توانید از دندانپزشک خود درخواست ساخت تری دهانی به همراه بلیچینگ خانگی(دارای غلظت کمتر و کنترل شده) جهت انجام بلیچینگ در منزل نمایید.

** بلیچینگ بر روی دندانهای کامپوزیت شده تاثیر سفیدکنندگی ندارد. همچنین لازم به ذکر است بلیچینگ درمان دائم محسوب نمی گردد و به مرور دچار برگشت رنگ دندانها می شود که سرعت و مدت زمان آن در افراد مختلف بسته به جنس دندانها و عادات غذایی متفاوت می باشد. لذا جهت ماندگاری بیشتر به صورت دوره ای جهت جرمگیری و پالیش دندانها در فواصل بین درمانهای بلیچینگ به کلینیک مراجعه نمایید. درمان بلیچینگ می تواند در صورت برگشت رنگ دندانها پس از 6 ماه، 1 سال و یا بیشتر تکرار گردد.

 

مراقبت های پس از ترمیم( پرکردگی )دندان ها :

تا دو ساعت اول از خوردن خوراکی هایی که نیاز به جویدن دارند خودداری نمایید (نوشیدن مایعات ایرادی ندارد) و تا ۲۴ ساعت از سمت دیگر دهان خود برای جویدن استفاده نمایید.

پس از درمان هیچ منعی برای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان وجود ندارد.

وجود درد و حساسیت خفیف به آب سرد و گرم پس از ترمیم دندان(گاها تا یک الی دو ماه ) طبیعی می باشد. با این حال اگر پس از گذشت چند روز از شدت درد کاسته نشد و یا درد به صورت شبانه یا ضرباندار بروز کرد حتماً به کلینیک مراجعه نمایید.

پس از ترمیم نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک نمی باشد اما در صورت بروز درد می توانید با مشورت دندانپزشک خود از مسکن استفاده نمایید.

احساس بلندی در دندان ترمیم شده در ساعات ابتدایی می‌تواند ناشی از بی حسی ناحیه باشد. در صورتی که پس از برطرف شدن بی حسی در محل ترمیم  احساس بلندی،  تیزی یا زبری کردید پس از گذشت حداقل یک شبانه روز جهت برطرف نمودن آن به کلینیک مراجعه نمایید.

به دلیل بی حسی ناحیه مورد نظر تا چند ساعت لب و گونه خود را گاز نگیرید تا از بروز زخم جلوگیری گردد.

بعد از ترمیم دندان با مواد همرنگ دندان (کامپوزیت) تا ۷۲ ساعت از مصرف مواد رنگی مثل چای، قهوه، آب انار، آب آلبالو، سس قرمز و ... خودداری نمایید. 

 به طور معمول ترمیم های همرنگ دندان(کامپوزیت) پس از چندین ماه دچار درجاتی از تغییر رنگ نامطلوب می شود. همچنین ممکن است ترمیم های آمالگام پس از مدتی جلای سطحی خود را از دست بدهند که در صورت بروز این مسئله در صورت تمایل می‌توانید به کلینیک مراجعه نمایید.

 هر ترمیمی ممکن است پس از گذشت مدتی و در صورت عدم رعایت دچار اشکالاتی گردد( مثلاً بخشی از ترمیم بشکند و ...) در این موارد به کلینیک مراجعه نموده تا نسبت به اصلاح ترمیم یا تعویض آن اقدام گردد. 

 

مراقبت های پس از درمانهای اطفال:

فلورایدتراپی:

کودک تا حدود نیم ساعت پس از فلورایدتراپی نباید آب یا خوراکی مصرف نماید. زیرا فلوراید موجود بر روی مینای دندان کودک هنوز سفت نشده و امکان جدا شدن آن به محض نوشیدن و جویدن وجود دارد. از این رو بهتر است کودک پیش از فلورایدتراپی تغذیه مناسبی داشته باشد.

تا 24 ساعت استفاده از مسواک و نخ دندان و دهانشویه فلوراید ممنوع می باشد.

والدین بایستی برای اولین وعده غذایی کودک بعد از فلورایدتراپی غذای نرم و خنک تهیه نمایند. این کار باعث افزایش مقاومت و دوام فلوراید بر روی دندانها می شود.

در هنگام فلورایدتراپی ممکن است کودک مقدار زیادی از این ماده را قورت دهد. لذا نیم ساعت پس از فلورایدتراپی به کودک خود شیر بخورانید.

در صورت مشاهده تغییر رنگ دندانهای کودک خود نگران نشوید زیرا پس از مدتی دندانها رنگ طبیعی خود را به دست می آورند.

**بسته به میزان پوسیدگی دندانها و وضعیت دهان کودک و مستعد بودن دندانها به پوسیدگی بایستی هر 3-6 ماه یک بار فلورایدتراپی تکرار گردد.

 

فضانگهدار:

هنگامی که فضانگهدار در دهان کودک وجود دارد نباید از خوراکی های سفت مانند ته دیگ و شیرینی های چسبنده استفاده نماید.

فضانگهدار دستکاری نشود و تحت فشار قرار نگیرد.

در هنگام مسواک زدن فضانگهدارها نیز مانند دندانها تمیز گردند.

فضانگهدار بایستی هر 6 ماه توسط دندانپزشک معاینه و کنترل شود.

به محض اینکه فضانگهدار شکستگی پیدا کرد، شل شد و یا دندان دایمی زیرین مشاهده شد، بایستی جهت اقدامات مورد نیاز به کلینیک مراجعه نمایید.

 

روکش دندانهای شیری و دایمی:

پس از قرار دادن روکش، کودک بایستی تا 2 ساعت از جویدن مواد غذایی خودداری نماید.

تشویق کودک به نخوردن مواد غذایی تا زمانی که بی حسی دندان به طور کامل برطرف نشده است بسیار مهم می باشد. این کار از گاز گرفتن تصادفی لب و گونه که می تواند آسیب اساسی و دردناک و زخم برای کودک به وجود آورد جلوگیری می کند.

تجربه برخی ناراحتی ها برای کودک تا 24 ساعت طبیعی می باشد که در صورت احساس درد می توانید از داروهای مسکن نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن طبق دوز تجویز شده برای کودک خود استفاده نمایید.

روکش ها بایستی بوسیله مسواک و نخ دندان جهت جلوگیری از تجمع مواد غذایی و التهابات لثه تمیز نگه داشته شوند.

در صورتی که روکش لق شده بود، بلافاصله به کلینیک مراجعه نمایید تا مجددا آن را با دندان تطابق داده و سمان شود.

روکش با تحلیل ریشه دندان شیری و افتادن دندان، به طور خود به خود خواهد افتاد و نیازی به مداخله دندانپزشک جهت خارج کردن روکش نمی باشد.

 

عصب کشی و ترمیم:

تا 2 ساعت پس از انجام درمان از خوردن مواد غذایی سفت توسط کودک جلوگیری شود و تا 24 ساعت بعد با سمت دیگر دهان غذا جویده شود.

درد پس از درمان تا چند روز طبیعی بوده و در این مدت  می توان از مسکن تجویز شده برای کودک استفاده نمود.

 حتی الامکان از خوردن غذاها و شیرینی های سفت و چسبنده (مانند تافی، پاستیل، ته دیگ و ...)جهت جلوگیری از شکستن و جدا شدن ترمیم جلوگیری به عمل آید.

تا زمان برطرف شدن بی حسی از غذاخوردن و جویدگی تصادفی لب و گونه کودک مراقبت به عمل آید.

 

کشیدن دندان:

کودک تا نیم ساعت گازی که روی محل کشیدن گذاشته شده را با فشار ملایم گاز بگیرد و پس از آن خارج نماید و یک عدد بستنی یا در صورت ابتلا کودک به دیابت، یخ خرد شده میل نماید. در صورت ادامه خونریزی گاز جدید یا یک عدد چای کیسه ای خیس شده و خنک را مجدداً یک ساعت دیگر روی محل کشیدن قرار دهید.

از تف کردن آب دهان بپرهیزد  و از جویدن غذاهای سفت و داغ، شستشوی شدید  و زیاد دهان، حرکات مکشی مانند استفاده از نی به مدت ۲۴ ساعت بپرهیزد و سعی شود با طرف دیگر دهان غذا جویده شود(جهت تشکیل لخته خون و توقف خونریزی).

با توجه به بی حسی گونه و لب، کودک از کشیدن و گاز گرفتن گونه و لب و بازی کردن با آن ناحیه خود داری نماید.

شدت درد در کودکان مختلف متفاوت می باشد که در صورت وجود درد میتوان از مسکن هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن طبق دستور دندانپزشک استفاده نمود.

 

مراقبت های پس از پروتز متحرک:

پروتزها را با احتیاط حمل کنید.  برای پرهیز از افتادن اتفاقی آنها، برای جابجا کردن یا تمیز کردن آنها بالای یک سینک پر از آب این کارها را انجام دهید.

پروتزها را به صورت روزانه بشویید، اما نه با خمیر دندان . خمیر دندان ها خاصیت سایندگی دارند و منجر به بروز خراش های میکروسکوپی می شوند، جاهایی که غذا و پلاک های دندانی می توانند پنهان شوند. مانند دندان های طبیعی، پروتزها باید به صورت روزانه شسته شوند تا ذرات غذا و پلاک های دندانی روی آنها زدوده شوند. علاوه بر این مسواک زدن می تواند به جلوگیری از بروز لکه های دائمی روی پروتزها کمک کند. از یک مسواک با فرچه های نرم استفاده کنید که به صورت ویژه برای پاکسازی پروتزها طراحی شده اند. از استفاده از مسواک های با فرچه های سفت پرهیز نمایید زیرا می توانند به پروتزها آسیب بزنند و موجب ساییدگی آنها شوند. به آرامی همه سطوح پروتز را مسواک بزنید و مراقب باشید به پلاستیک آن آسیب نزنید یا اتصالات آن را خم نکنید. بین مسواک زدن ها، پس از هر وعده غذایی پروتزها را شستشو دهید.

پروتزها را با محلول پاک کننده پروتز تمیز کنید. صابون های دست یا مایع ظرفشویی رقیق می توانند برای پاکسازی پروتزهای دندانی استفاده شوند. پاک کننده های خانگی و بسیاری از خمیر دندان ها نیز می توانند برای پروتزهای دندانی ساینده باشند و نباید استفاده شوند. بعلاوه، از استفاده سفید کننده ها خودداری نمایید زیرا می توانند قسمت صورتی رنگ پروتز را بی رنگ کنند.

وقتی از آنها استفاده نمی کنید(مثلا هنگام خواب) با احتیاط با آنها برخورد کنید. لازم است پروتزها وقتی استفاده نمی شوند مرطوب نگه داشته شوند، تا خشک نشوند و شکل خود را از دست بدهند. پروتزها وقتی استفاده نمی شوند باید در آب غوطه ور شوند. پروتزها هرگز نباید در آب داغ قرار داده شوند، زیرا باعث کج و معوج شدن آن می شود.

 

مراقبتهای پس از کشیدن دندان و جراحی، ایمپلنت و جراحی لثه :

1)خونریزی :

 خروج مقادیری خونابه تا چند روز طبیعی می باشد. در صورت مشاهده لخته های خون متوالی و بزرگ (به شکل جگر گوسفند) یا خونریزی فعال با کلینیک تماس بگیرید.

تا یک ساعت گازی که روی محل جراحی گذاشته شده را با فشار ملایم گاز بگیرید و پس از آن خارج نمایید و یک عدد بستنی یا در صورت ابتلا به دیابت یخ خرد شده میل نمایید. در صورت ادامه خونریزی گاز جدید یا یک عدد چای کیسه ای خیس شده و خنک را مجدداً یک ساعت دیگر روی محل جراحی فشار دهید.

از تف کردن آب دهان بپرهیزید و از جویدن غذاهای سفت، شستشوی شدید  و زیاد دهان، حرکات مکشی مانند استفاده از نی و سیگار کشیدن به مدت ۲۴ ساعت بپرهیزید و سعی شود با طرف دیگر دهان غذا جویده شود(جهت تشکیل لخته خون و توقف خونریزی).

پس از برداشت گاز استریل( حدوداً یک ساعت پس از جراحی) آنتی بیوتیک و مسکن تجویز شده را با یک لیوان آب سرد مصرف کنید تا قبل از کاهش اثرات بی حسی و شروع درد اثرات داروی مسکن شما شروع شود. در صورت حساسیت به آنتی بیوتیک یا ایجاد مشکلات گوارشی به کلینیک اطلاع دهید.

* به هیچ وجه از آسپرین به جای مسکن استفاده نشود.

از زبان زدن به محل جراحی اجتناب نمایید.

با توجه به بی حسی گونه و لب از کشیدن و گاز گرفتن گونه و لب و بازی کردن با آن ناحیه خود داری نمایید.

 

2)تورم:

در روزهای دوم و سوم جراحی تورم به حداکثر میزان خود می رسد و سپس روند آن کاهشی می شود.

در طول روز سر خود را بالا نگه دارید و هنگام خواب از تعداد بالشت بیشتری استفاده نمایید تا سر شما نسبت به بدن بالاتر باشد.

پس از جراحی از کمپرس سرد به میزان دو تا سه بار در هر ساعت و هر بار ده دقیقه بر روی صورت استفاده نمایید.

 

3)بهداشت دهان و دندان:

از فردای روز جراحی به مدت چهار روز با دهانشویه کلرهگزیدین دهان خود را به آرامی روزی دو تا سه بار شستشو دهید. از روز پنجم می‌توانید این کار را با آب نمک رقیق یا سرم نمکی شستشو (در صورت عدم بیماری فشار خون) پس از صرف وعده غذایی انجام دهید .

 از فردای روز جراحی مسواک زدن سایر دندان ها بایستی شروع گردد و نیازی به شستشوی محل جراحی با خمیر دندان و مسواک نمی باشد.

*به مدت یک هفته از مسواک زدن محل جراحی خودداری گردد.

*در بیماران ایمپلنت پس از قرارگیری روکش جهت تمیز نمودن دندان مورد نظر از نخ دندان تجویز شده (سوپرفلاس) استفاده نمایید.

 

4)رژیم غذایی:

به مدت چند روز از خوراکی های نرم و سرد مانند بستنی، سوپ ،میلک شیک و ... استفاده نمایید.

از خوردن غذاهای داغ، سفت و تیز، میوه و آب میوه های اسیدی و غذاهای تند و پر ادویه اجتناب نمایید. 

 

5) مصرف دخانیات و الکل:

در 3 روز ابتدایی از دخانیات و الکل استفاده ننمایید.

 

6) فعالیت بدنی:

فعالیت خود را در 2 روز ابتدایی پس از جراحی محدود نمایید زیرا می تواند باعث افزایش خونریزی یا ناراحتی گردد.

 

7) درد:

شدت درد در افراد مختلف متفاوت می باشد معمولاً مسکن هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن ، ژلوفن ،نوافن و ... تجویز می‌شود که در چند روز اول جراحی حتی در صورت عدم وجود درد باید طبق دستور آن را استفاده نمایید.

ترجیحاً داروهای تجویز شده را با معده پر مصرف نمایید. درد معمولاً طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از جراحی به حداکثر میزان خود می رسد و از روز سوم روند کاهشی پیدا میکند . 

 

8) ویزیت های بعدی:

در صورت جراحی دندان و استفاده از بخیه قابل جذب و در صورت عدم ایجاد مشکل،  نیازی به مراجعه مجدد نمی باشد.

دهان تا چند روز بعد از کشیدن دندان بدطعم بوده و بوی نامطبوعی دارد که طبیعی بوده و نشانه وجود عفونت نمی باشد.

در بیماران ایمپلنت حتما یک هفته پس از جراحی جهت چک نمودن ناحیه و کشیدن بخیه به کلینیک مراجعه نمایید.

در بیماران پیوند استخوان و جراحی های پیشرفته ایمپلنت نیاز به ویزیت های هفتگی به مدت یک ماه یا حتی بیشتر می باشد.

*در موارد جراحی لثه علاوه بر مراقبت های فوق برای محافظت از لثه جراحی شده و بخیه ها، روی آن با خمیر مخصوص پانسمان می‌شود که پس از چند ساعت نسبتا سفت شده و به عنوان پانسمان عمل می نماید. از دستکاری پانسمان با دست و زبان یا از مکیدن آن خودداری کنید.  این پانسمان باید تا زمان خارج کردن بخیه ها باقی بماند. در طی این زمان دیگر دندان ها با مسواک نرم تمیز شوند و برای پاک کردن رو و زیر پانسمان از دهانشویه ای که برای شما تجویز شده استفاده نمایید. در صورت بروز خونریزی شدید از زیر پانسمان دهان  را با آب سرد کاملاً بشویید و با گاز استریل روی محل جراحی به مدت ۱۰ دقیقه فشاردهید . در صورت ادامه مشکل با کلینیک تماس بگیرید. در هفته دوم پس از جراحی مراجعه به کلینیک جهت برداشتن بخیه و معاینه ناحیه جراحی الزامی است.

 اگر در طول یک هفته پس از جراحی پانسمان از روی قسمت جراحی برداشته شده است لازم است با کلینیک تماس بگیرید. 

 

مراقبت های ونیر کامپوزیت و اصلاح طرح لبخند:

مراقبت های حین درمان: در بین جلسات درمانی ممکن است احساس بلندی مختصری داشته باشید که در جلسات آینده حتما برطرف میشود.

در درمانهای چند جلسه ای,فرم دهی و پالیش نهایی در جلسه پایانی انجام می گیرد,لذا صبور باشید.  

مراقبت های هفته اول درمان:در هفته اول پس از درمان از مصرف مواد رنگی مانند چای,قهوه,سس قرمز,آب انار و ... خودداری نمایید.  

مراقبت های ونیر کامپوزیت در طولانی مدت: تا حد امکان از مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی خودداری نمایید چرا که موجب کدر شدن و رنگ پذیری کامپوزیت می گردد.

دندان ها را به صورت مستمر حداقل دو بار در روز با مسواک نرم مسواک زده و از نخ دندان استفاده نمایید.

از مصرف خمیر دندان سفید کننده,دهانشویه حاوی الکل و یا کلرهگزیدین خودداری نمایید و از دهانشویه تجویز شده یا آب نمک رقیق استفاده نمایید.

از گاز زدن اجسام سخت و خوراکی هایی مثل هویج,سیب های سفت,یخ,ته دیگ و شکستن تخمه خودداری نمایید. چرا که سبب شکستن و لب پریدگی ونیر کامپوزیت ها می گردد. در حقیقت کامپوزیت به خودی خود دچار شکستگی نمی شود مگر در صورت عدم رعایت دستورالعمل ها و ضربه و جویدن اجسام سخت.

در صورتی که طول دندانهای شما بلند شده است یا فواصل بین دندانی زیادی داشته اید که با کامپوزیت پر شده است,جهت جلوگیری از آسیب به کامپوزیت ها حتما از نایت گارد استفاده نمایید.  

برای حفظ فرم و رنگ ایده آل ونیر کامپوزیت‌ها هر ۶ ماه یکبار جهت پالیش کامپوزیت ها به کلینیک مراجعه نمایید.

پس از درمان ونیر کامپوزیت ممکن است تا دو الی سه هفته(در مواردی که بین دندان قبل از درمان فاصله وجود داشته, این زمان بیشتر می گردد) تا حدودی لحن صحبت شما تغییر کند پس از آن با عادت کردن به فرم دندان های جدید این مشکل برطرف خواهد شد.در صورت برطرف نشدن این مورد به کلینیک مراجعه نموده تا تغییرات لازم در فرم دندان ها صورت گیرد.

 حتماً یک هفته پس از اتمام درمان جهت ویزیت مجدد به کلینیک مراجعه نمایید تا مشکلات احتمالی دندان ها بررسی و برطرف گردد.در غیر اینصورت مسئولیت ناشی از بروز مشکلات احتمالی بر عهده شما می باشد.  

 

شما نیز میتوانید نظر، انتقاد و یا پیشنهاد خود را با ما در میان بگذارید

برای ثبت نظر، انتقاد و یا پیشنهاد لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.